The Walt Disney Company heeft altijd vooropgelopen bij de ontwikkeling van nieuwe technologie, of het nu gaat om bewegende poppen of digitale animatie.
En blockchain-technologie is daar geen uitzondering op.
In 2014 begon de afdeling van Disney in Seattle met het ontwikkelen van wat nu Dragonchain heet, een blockchain-protocol dat de privacy van data beter kan waarborgen dan die van bijvoorbeeld Ethereum.
Het oorspronkelijke idee was om er een intern systeem van te maken. Maar in 2016 liet Disney het project vallen en maakte Dragonchain voor iedereen beschikbaar als opensourcesoftware.
Kort daarna richtte een groep voormalige Disney-medewerkers de Dragonchain Foundation op, een stichting die het protocol ging onderhouden.
Nu willen ze een commercieel platform oprichten - Dragonchain Inc. - om bedrijven te helpen snel en makkelijk blockchain te gebruiken. Maar om dat te doen, moeten ze eerst geld ophalen.
Gat in de markt
Mensen die in de blockchain geloven denken dat de technologie ooit derde partijen als banken en notarissen overbodig kan maken. Maar veel grote bedrijven zoals Disney hebben altijd geaarzeld om hun eigen data op openbare blockchains te zetten, omdat veel van hun intellectuele eigendom en gevoelige informatie door alle nieuwsgierige ogen gezien kan worden.
Dragonchain gokt erop dat andere bedrijven er net zo over denken. Joe Roets, nu CEO van het bedrijf, was één van de ontwikkelaars achter het originele project bij Disney.
"Disney was erg vooruitstrevend en wilde ontdekken hoe mensen verschillende technologieën gebruiken", zegt Roets. "We zijn gewoon begonnen met bouwen. Het duurde zo'n twee jaar voordat het platform stond."
Roets omschrijft het platform van Dragonchain als een 'kant-en-klaar' product, waardoor het veel makkelijker wordt voor bedrijven om dingen boven op het Dragonchain-protocol te ontwikkelen, zonder te investeren in dure en schaarse technische kennis.
"We realiseerden ons dat bedrijven wel de beschikking hadden over traditionele ontwikkelaars, maar dat die vaak niet een crypto-achtergrond hadden", legt Roets uit. "Als je dieper in blockchain duikt, heb je eerder een econoom of een speltheorie-expert nodig."
Hybride blockchain
Net als de technologie achter cryptomunten als bitcoin en ethereum is Dragonchain een digitaal grootboek dat complexe algoritmes gebruikt om transacties vast te leggen. Elke blockchain bevat een complete geschiedenis van alle handelingen die zijn gedaan, waardoor het moeilijk is te frauderen met financiële transacties.
Maar anders dan de openbare protocollen van bitcoin en ethereum is Dragonchain hybride. Een deel van de informatie is openbaar, een ander deel blijft geheim.
"Met ethereum en andere openbare blockchains geef je de controle over jouw gegevens deels uit handen", zegt Roets. "Je kan een aantal dingen doen om je data geheim te houden. Je kan het versleutelen, maar dat houdt geen 10 of 20 jaar stand."
Omdat Disney het project oorspronkelijk is begonnen voor intern gebruik heeft Dragonchain niet dezelfde voordelen om de authenticiteit te waarborgen als een openbaar of hybride protocol. Om fraude te voorkomen is het van essentieel belang een deel van de data openbaar te maken.
Initial coin offering
Komende maand moet duidelijk worden of Dragonchain Inc. de commerciële ambities waar kan maken. Van 2 oktober tot 2 november wil Dragonchain Inc. via crowdfunding, een zogeheten initial coin offering (ICO), geld ophalen. Daarbij worden zo'n 238 miljoen tokens te koop aangeboden, die het team "dragons" noemt.
"Disney is niet betrokken bij de initial coin offering van Dragonchain", laat een woordvoerder van Disney weten.
De tokens kunnen worden aangeschaft met cryptomunten zoals bitcoin en ethereum en kunnen worden ingeruild voor goederen en diensten binnen het blockchain-platform. Omdat het geen valuta zijn, kunnen tokens net als aandelen voor hogere of lagere prijzen worden verhandeld.
De ICO is op 2 oktober van start gegaan.